14 prosinca 2017

Termičke metode

Čovjeka može poprilično iznervirati ako mu netko naslovom predavanja obeća jednu stvar, a onda sadržaj predavanja ispadne nešto sasvim drugo. Mene to ne pogodi baš uvijek, ali danas me baš lijepo ubolo u živac. Naslov "Primjena temperaturno programiranih metoda" vrlo je jasan i dao je naslutiti da će predavanje biti posvećeno primjeni temperaturno programiranih metoda, koje su nam jako važne za karakterizaciju materijalvrdi da se a kojima se bavimo.
Čuli smo nešto o primjeni tih metoda, ali uglavnom na anegdotalnoj razini. Zato smo puno toga čuli o uobičajenim termičkim metodama i imali smo dojam da smo se nekim čudom vratili negdje na drugu godinu faksa, kad se uči o instrumentalnim metodama kemijske analize.
Štoviše, za razliku od tečaja na drugoj godini faksa, ovdje smo čuli veliku količinu pogrešnih (ne loše sročenih, nego upravo - pogrešnih!) informacija. Čuli smo, eto, da je površina ispod "pika" DTA krivulje entalpija. A DTA je uređaj koji ima horizontalnu vagu, za razliku od TG-a, koji ima vertikalnu vagu. Čuli smo i da je "sasvim uobičajeno i najjeftinije" napraviti kombinirani TG/DSC uređaj.
Kolika količina pogrešaka, potpuno nedopustivih za nekoga tko tvrdi da se znanstveno bavi termičkim metodama. Pa studenti ne mogu proći ispit iz fizikalne kemije ako ne znaju suštinsku razliku između DTA i DSC-a. DTA je diferencijalna termička analiza, dok je DSC diferencijalna pretražna (skenirajuća) kalorimetrija. U obje metode imamo dvije posudice, od kojih je jedna referentna, a u drugoj je uzorak. No, DTA mjeri razliku temperatura između uzorka i referentne posude i to je podatak koji se prikazuje. DSC mjeri razliku topline koja je potrebna da se referentna posuda i uzorak dovedu na istu temperaturu. To je ustvari razlika u toplinskim kapacitetima. Zato se mjerenjem površine ispod DSC krivulje izravno dobiva entalpija procesa koji se razmatra. Površina ispod DTA krivulje nema nikakvo izravno fizikalno značenje.
To je nešto što kemičari, naročito ako se bave termičkim metodama, moraju znati! Sve drugo izaziva dosta nervoze.

Nema komentara: