01 prosinca 2015

COP21 1. dan - priopćenje mreže Friends of the Earth



Danas, 1. prosinca, Young Friends of the Earth Europe su, zajedno s ostalim omladinskim grupama za klimatsku pravdu, organizirali akciju na UN-ovom klimatskom summitu u Parizu, kritizirajući nastojanja razvijenih zemalja da uklone svoju povijesnu odgovornost iz potencijalnog globalnog sporazuma. Grupe su pozvale razvijene zemlje da, umjesto toga, prepoznaju svoju ulogu u uzrokovanju i poticanju klimatskih promjena, a onda da preuzmu dobar dio napora u borbi protiv njih.
Maruška Mileta iz YFOEE je rekla: „Ovo je izrijek izdaje Konvencije. Ono što nama treba je vezujući, pravedni i ambiciozni sporazum, koji prepoznaje disproporcionalnu odgovornost globalnog Sjevera u zagađenju atmosfere. Treba nam sporazum koji prepoznaje da pojedine zemlje nose utege oko svojih gležnjeva. Treba nam sporazum koji daje potrebne alate i financijsku potporu za zemlje kako bi se osigurala transformacija koja nam je toliko očajnički potrebna. Sve manje od toga će biti lažno obećanje milijardama mladih ljudi diljem svijeta, kockanje s njihovom budućnošću.“
Tokom akcije, aktivisti su prikazali konferenciju COP21 kao kockarnicu, u kojoj bogate zemlje koriste principe kao što su prilagodba te gubitak i šteta kao kockarske žetone. Rastegnuti transparent je nosio jasnu poruku: „Ne kockajte se s našom budućnošću“.
Paralelno s akcijom, u francuskom predgrađu Montreuila, mladi aktivisti su prenijeli tu poruku tako što su izlili kocku s utegom, kako bi prikazali nejadnakosti u pregovorila u sklopu COP21. Posteri prikazani na akciji su nosili natpis: „COP je za igra namještena za bogate zemlje“.
 Clemence Hutin iz Young Friends of the Earth, Francuska, je objasnila: „Tokom 2015. smo vidjeli moga lica klimatskog nasilja, koje globalni Sjever vrši nad siromašnijim zemljama, u rasponu od prekrajanja principa financiranja UN-ove klimatske konvencije do zatvaranja granica. Bogate zemlje svojim djelovanjem samo produbljuju nejednakosti potičući krizu za koju su odgovorne“.
Akcije naglašavaju činjenicu da su razvijene zemlje podbacile u pravednosti raspodjele dužnosti u svojim predloženim udjelima akcije (INDC) i još ne prihvaćaju svoju povijesnu odgovornost. Istovremeno, većina zemalja u razvoju su ispunile ili čak premašile svoje preuzete obaveze ublažavanja klimatskih promjena.

Nema komentara: