01 prosinca 2015

COP21 - nulti dan

Eto, danas je počelo...
Okupili su se državnici, njih 147, mediji prikazuju dosad neviđene mjere osiguranja te zajedničku fotografiju. Dan prije, u Parizu je veliki klimatski marš spriječila policija, kao što je i prije bilo najavljeno. Međutim, bilo je to brutalnije nego što je trebalo biti, tako da je mirni prosvjed završio u dimu suzavca i u policijskoj demonstraciji sile. Dakle, idilična slika unutar konferencijskih dvorana znatno se razlikuje od one na ulicama.

Ipak, udruge imaju prilike i u službenom programu doći do riječi. Istaknut ćemo sastanak glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona s predstavnicima najvećih okolišnih udruga. Ispred Avaaza na sastanku je prisustvovao Ricken Patel, May Boeve iz 350.org, Kumi Naido iz Greenpeacea, Wael Hmaidan iz CAN Intlm, Bridget Burns iz WEDO/Gender-a, Sharan Burrow iz ITUC-a te naša Jagoda Munić, predsjednica mreže Friends of the Earth. Jagoda je istaknula da razvijene zemlje moraju značajno smanjiti zagađivanje i da dogovor u Parizu mora biti ambiciozan i pravedan. 
 
Što se Hrvatske tiče, ona na COP21 ne dolazi ni sa kakvim specijalnim prijedlozima, nego, kao članica EU, slijedi zajedničku politiku. Iako nas nitko, barem u principu, ne spriječava u donošenju vlastitih politika, čini se da službenoj Hrvatskoj treba još neko vrijeme da shvati ozbiljnost krize u kojoj se svi zajedno nalazimo, a kamoli da shvati kakve su naši potencijali u smislu iskorištavanja obnovljivih izvora energije. 
Klimatsku politiku  s kakvom EU pristupa konferenciji, prokomentirala je Susann Scherbarth (FOE): "EU nije klimatski lider, kako bi Juncker volio da mislimo. On se hvali kako je EU već sad prešla vrijednosti ciljane emisijske redukcije do 2020. Zato nije jasno zašto dolazi u Pariz s tako niskim ciljem od samo 40 % smanjenja emisija do 2030. Zemljama u razvoju i najsiromašnijim nacijama svijeta takva razina akcije će biti jako neuvjerljiva. 
Istina je da građani već prednjače u energetskoj tranziciji, kao što kaže Juncker, ali to je zato što se Europske vlade nisu uspjele osloboditi ovisnosti o fosilnim gorivima. EU mora uložiti sve svoje snage u energetsku tranziciju. 
Od povijesne je važnosti činjanica da su se toliki državnici danas okupili da razgovaraju o ozbiljnosti klimatske krize - no nas će uvjeriti konkretna akcija, a ne riječi. Širom Europe i svijeta ljudi su izašli na ulice kako bi prizvali realna rješenja koja nam trebaju, a taj pritisak prema vladama će se nastaviti kako bi se naše ekonomije odmakle od fosilnih goriva."
Komentirajući pozdravni govor, kojeg je održao Francois Hollande, Florent Compain (FOE Francuska) ističe: "Predsjednik Hollande tvrdi da želi ambiciozni i pravedni klimatski sporazum. Ali, kako Francuska može biti predvodnik ako ne uspijeva vladati ni vlastitim zagađivačima? Kompanije kao što su Engie i EDF, koje su djelomično u vlasništvu Francuske, i dalje odbijaju zatvoriti svojih 46 prljavih termoelektrana na ugljen. To se hitno mora promijeniti - nama klimatska pravda treba odmah!"
Očekivanja u vezi rezultata konferencije COP21 nisu previsoka. Zahtjevi koji činjenica klimatskih promjena nameće vladama su radikalni. No, ti zahtjevi će postati još radikalniji u nadolazećim godinama ne učinimo li nešto dovoljno radikalno u ovom trenutku. Klimatolozi, između ostalog, upozoravaju i na to da smo se već preozbiljno približili točki nakon koje više neće biti moguća normalizacija klimatskih trendova
Nažalost, među sponzorima same konferencije nalaze se i mnoge korporacije, koje su poznate kao zagađivači. Zato je pokrenuta peticija kojom se zahtijeva prekid te veze, kao i općenito utjecaja velikih zagađivača na donošenje klimatskih politika.

Nema komentara: