04 veljače 2009

Šta ću ja, KVRAGU! na Napalm Deathu???

"Napalm Death 3.II. u KSETu?" glasio je Svenov SMS. Oko 3 sekunde mi je trebalo da razmislim. Odgovor je, naravno, bio "Naravno".
Šta ću ja, kvragu! na koncertu Napalm Deatha? Evo, ovako...
Pretpostavljam da nije potrebno predstavljati band kao takav. Ovdje ću samo reći da su imali ogroman utjecaj na scenu o kojoj sam toliko pisao. Konkretnije, oni su utemeljitelji onih ekstremnih pravaca, kao što je grindcore i sl. Kao što sam više puta spomenuo, u prvoj polovici 90-tih, tj. u ono doba koje sam u 18 nastavaka prikazao ranije na ovom blogu, mladom scenom su dominirali bandovi koji su prigrlili taj stil. Svuda naokolo se urlalo u mikrofone, gitare su bile distorzirane koliko su god pedale dopuštale, udaralo se u bubnjeve do iznemoglosti... Humpsi su bili izvan tog toka. Uglavnom, sve je vrvilo dugokosim ljudima u kožnjacima, s majicama Slayer, Sodom, Carcass, DRI, Morbid Angel... No jedan band je uživao poseban, pravi kultni status, a to su bili Napalm Death.
Ja sam tada prezirao te "metalce". Ramonesi su bili vrhunska božanstva, a uz njih su stajali Dead Kennedys, Sex Pistols i sl. (Clash tad još nisam uspio probaviti). Dakle, bio sam bliži punku i, kao pravog pankera, nisam želio ni čuti za Napalm Death i sl.
Tek sam puno kasnije utrošio malo vremena i iz onog grlenog urlanja razabrao antimilitarističke, antirasističke poruke, bijes protiv rasne i spolne diskriminacije. Dakle, nešto što mi nije tako strano. Samo prezentirano na jedan užasno bijesan način. Razumljivo. Bijes mi je potpuno razumljiv. Razumljivo mi je i da bijes ne jenjava, jer svijet u kojem živimo ne samo da je prepun uzroka bijesa, nego se ti uzroci i dalje množe, bez prekida.
Napalm Death sam shvatio. Uostalom, oni su i proizašli iz punka, samo su pomakli granice žestine.
Tri sekunde razmišljanja hoću li ili neću ići na koncert bile su sasvim dovoljne. U te tri sekunde taj band je sposoban zgurati nekoliko stvari ("You Suffer" traje 1,316 s). Dakle, želim ih čuti i vidjeti uživo. Želim vidjeti taj band koji je toliko toga učinio i tako jako utjecao. Želim vidjeti, uostalom, po čemu su oni toliko posebni.


U sljedećem nastavku: naravno, izvještaj s koncerta

2 komentara:

homosumo kaže...

iz vje štaj! iz vje štaj!

Srdjan Gavrilovic kaže...

NApalm Death.... i ti.... ne GRE! Ali eto tebe Ipak tu i sad ŠTO! Tući te! Malo je TO! ipak sada više nije vrjeme za tako što... Evo... ovih dana Iron MAideni se spremaju za gig u Beogradu! Dođi! Poslušaj i njih! Napusti ženu! Ostavi djecu! Pusti kosu! Propuši! Jebi ga! što ćeš! life socks! Ulovi svaki trenutak! ZATO OPET ODI I NA NAPALM DEATH!