30 studenoga 2015

COP21 - uvod

COP21, UN-ova konferencija koja se održava u Parizu od 30. studenog do 12. prosinca 2015., okuplja vođe velikog broja država, znanstvenike i druge aktere rasprave o jednoj od najvažnijih tema, o sigurno najvećoj krizi s kojom se suvremeno čovječanstvo suočava - klimatskim promjenama. U službenom dijelu raspravljat će se, dakle, o trenutnom stanju, trendovima, posljedicama i perspektivama klimatskih promjena i pokušat će se donijeti sporazum, koji bi trebao predstavljati obavezu svim zemljama da se odlučno suoče sa sada već sasvim vidljivom krizom. Rezultati opsežnih znanstvenih istraživanja, sažeti u IPCC-jevim izvještajima, nedvojbeno pokazuju da su trenutne klimatske promjene rezultat antropogenih emisija CO2. Taj očekivani sporazum mora naložiti radikalno suočavanje s problemom, a cilj je postići da globalno zatopljenje rezultira porastom temperature od najviše +2 °C u odnosu na predindustrijsko doba. To znači da trenutnu atmosfersku koncentraciju CO2 od 400 ppm moramo u relativno kratkom roku smanjiti na 350 ppm, što dakle znači radikalno raskrštenje s fosilnim gorivima, ali uz još mnoge mjere, kao što je opsežna deforestacija itd.

Vjerojatno važniji dio konferencije je onaj koji će se odvijati izvan službenih dvorana. Na pariškim ulicama, ali i diljem svijeta ekološki i drugi aktivisti vrše jak pritisak na političare, kako bi njihovi zaključci bili dovoljno radikalni, uz uvažavanje načela klimatske pravde da bi ih mogli smatrati efikasnima. U Parizu su, zbog nedavnih terorističkih napada, zabranjeni planirani veliki marševi, koji tradicionalno prate ovakve onferencije, ali aktivisti su se ipak organizirali i Pariz je trenutno globalni centar civilnog aktivizma. U znak podrške, jučer su se klimatski marševi održali na 2400 mjesta diljem svijeta, okupivši stotine tisuća ljudi svih rasa, nacija, vjeroispovijesti, socijalnih i drugih pripadnosti. To je zasigurno jedna od najvećih aktivističkih mobilizacija uopće, što samo po sebi pokazuje koliko je problem ozbiljan. Osim direktne akcije, COP21 bit će popraćen mnogobrojnim skupovima, javnim predavanjima, radionicama i slično. Neke stvari će se događati i kod nas. 
U Parizu je i skupina aktivista iz Hrvatske, koji će nas svakodnevno izvještavati o zbivanjima. A ja ću pokušati držati tempo i iz dana u dan, do kraja konferencije, pratiti i sažimati zbivanja kroz ovaj blog, pokušati komentirati itd. Naravno, to će biti iz aktivističke perspektive - politički aspekti će ionako biti znatno bolje pokriveni u medijima.
Nadam se da ću izdržati - to je vjerojatno najmanje što mogu učiniti.

Nema komentara: