01 prosinca 2015

COP21 - nulti dan

Eto, danas je počelo...
Okupili su se državnici, njih 147, mediji prikazuju dosad neviđene mjere osiguranja te zajedničku fotografiju. Dan prije, u Parizu je veliki klimatski marš spriječila policija, kao što je i prije bilo najavljeno. Međutim, bilo je to brutalnije nego što je trebalo biti, tako da je mirni prosvjed završio u dimu suzavca i u policijskoj demonstraciji sile. Dakle, idilična slika unutar konferencijskih dvorana znatno se razlikuje od one na ulicama.

Ipak, udruge imaju prilike i u službenom programu doći do riječi. Istaknut ćemo sastanak glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona s predstavnicima najvećih okolišnih udruga. Ispred Avaaza na sastanku je prisustvovao Ricken Patel, May Boeve iz 350.org, Kumi Naido iz Greenpeacea, Wael Hmaidan iz CAN Intlm, Bridget Burns iz WEDO/Gender-a, Sharan Burrow iz ITUC-a te naša Jagoda Munić, predsjednica mreže Friends of the Earth. Jagoda je istaknula da razvijene zemlje moraju značajno smanjiti zagađivanje i da dogovor u Parizu mora biti ambiciozan i pravedan. 
 
Što se Hrvatske tiče, ona na COP21 ne dolazi ni sa kakvim specijalnim prijedlozima, nego, kao članica EU, slijedi zajedničku politiku. Iako nas nitko, barem u principu, ne spriječava u donošenju vlastitih politika, čini se da službenoj Hrvatskoj treba još neko vrijeme da shvati ozbiljnost krize u kojoj se svi zajedno nalazimo, a kamoli da shvati kakve su naši potencijali u smislu iskorištavanja obnovljivih izvora energije. 
Klimatsku politiku  s kakvom EU pristupa konferenciji, prokomentirala je Susann Scherbarth (FOE): "EU nije klimatski lider, kako bi Juncker volio da mislimo. On se hvali kako je EU već sad prešla vrijednosti ciljane emisijske redukcije do 2020. Zato nije jasno zašto dolazi u Pariz s tako niskim ciljem od samo 40 % smanjenja emisija do 2030. Zemljama u razvoju i najsiromašnijim nacijama svijeta takva razina akcije će biti jako neuvjerljiva. 
Istina je da građani već prednjače u energetskoj tranziciji, kao što kaže Juncker, ali to je zato što se Europske vlade nisu uspjele osloboditi ovisnosti o fosilnim gorivima. EU mora uložiti sve svoje snage u energetsku tranziciju. 
Od povijesne je važnosti činjanica da su se toliki državnici danas okupili da razgovaraju o ozbiljnosti klimatske krize - no nas će uvjeriti konkretna akcija, a ne riječi. Širom Europe i svijeta ljudi su izašli na ulice kako bi prizvali realna rješenja koja nam trebaju, a taj pritisak prema vladama će se nastaviti kako bi se naše ekonomije odmakle od fosilnih goriva."
Komentirajući pozdravni govor, kojeg je održao Francois Hollande, Florent Compain (FOE Francuska) ističe: "Predsjednik Hollande tvrdi da želi ambiciozni i pravedni klimatski sporazum. Ali, kako Francuska može biti predvodnik ako ne uspijeva vladati ni vlastitim zagađivačima? Kompanije kao što su Engie i EDF, koje su djelomično u vlasništvu Francuske, i dalje odbijaju zatvoriti svojih 46 prljavih termoelektrana na ugljen. To se hitno mora promijeniti - nama klimatska pravda treba odmah!"
Očekivanja u vezi rezultata konferencije COP21 nisu previsoka. Zahtjevi koji činjenica klimatskih promjena nameće vladama su radikalni. No, ti zahtjevi će postati još radikalniji u nadolazećim godinama ne učinimo li nešto dovoljno radikalno u ovom trenutku. Klimatolozi, između ostalog, upozoravaju i na to da smo se već preozbiljno približili točki nakon koje više neće biti moguća normalizacija klimatskih trendova
Nažalost, među sponzorima same konferencije nalaze se i mnoge korporacije, koje su poznate kao zagađivači. Zato je pokrenuta peticija kojom se zahtijeva prekid te veze, kao i općenito utjecaja velikih zagađivača na donošenje klimatskih politika.

1 komentar:

Anonimno kaže...

SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)