12 ožujka 2010

Na predavanju Vladimira Paara

Više-manje slučajno, našao sam se danas na stručnom skupu u Školskoj knjizi, namijenjenom nastavnicima fizike. Skup je vodio akademik Vladimir Paar.
Onaj Paar koji zadnjih nekoliko tjedana opsjeda sve moguće medije i uništava nam moždane stanice svojom nebuloznom "teorijom" o nadolazećem ledenom dobu.
Onaj Paar koji je među najodgovornijima u ovoj zemlji za kreiranje nastave fizike, a svoj utjecaj širi i na ostale prirodne predmete u školama.Onaj Paar, pisac mnogih udžbenika fizike, koji se prije bavio popularizacijom znanosti.
Dakle, pričao nam je o klimatskim promjenama i to je prikazao kao zanimljiv problem koji bi trebalo koristiti u školama za ilustraciju kompleksnih sustava. Priča mi je bila prilično dobro poznata, npr. odavde, odavde, odavde, odavde i odavde i odavde. Otišao sam na taj stručni skup s namjerom da ga miniram, tj. da Paaru postavim nekoliko pitanja, a zatim da iz reakcija ostalih sudionika vidim kako učitelji fizike gledaju na sve to.
Iako nisam postigao sve to onako kako sam zamišljao, ipak sam zadovoljan učinjenim. Uspio sam postaviti jedno pitanje, a nastavak je spriječila moderatorica.
Započeo sam slatkorječivo:- Lijepo ste nam izložili kompleksnost sustava klime planeta Zemlje. I stvarno se svi možemo složiti kako na klimu utječe mnoštvo varijabli pa je zato svako predviđanje vrlo težak zadatak. Vi na temelju pregleda literature tvrdite da dolazi ledeno doba...
I sad olazi ono ali:
- Ali ovdje se nameću dva pitanja. Na prvom slideu ste prikazali mjerenja temperature 14 meteoroloških stanica u Hrvatskoj, i to u razdoblju između 1999. i 2009. godine. Usporedbom dva petogodišnja prosjeka temperatura dobili ste pad od 0,4 °C i time potkrepljujete tvrdnju o nadolazećem ledenom dobu. Ja to ne smatram vjerodostojnim iz najmanje dva razloga - prvi je prekratko razmotreno vremensko razdoblje. Drugi je razlog činjenica da su sve stanice smještene u Hrvatskoj, a mi govorimo o globalnoj promjeni klime. Isto tako, pozivate nas na znanstvenu strogost pri proučavanju literature, a Vi ste nam prikazali samo pojedinačne rezultate koji podupiru Vašu ideju. Zašto niste prikazali i druge rezultate?Eto, to je bilo moje pitanje. Dugačko je, ali trebao sam dati uvod da ne bude zabune. Ali odgovor je bio očekivan. Ispričao nam je nešto o sprezi visoke znanosti i visoke politike, a njega ne zanima politika, nego, jelte - samo fizika. Pričao nam je o uroti protiv ugljikovog dioksida, koji ni za šta, naravno, nije kriv... Itd. Onda je, u vezi opadanja temperature, govorio i kako je trend, koji je vidljiv iz očitanja u Hrvatskoj odraz globalnog trenda.Evo, pogledajte te trendove. U zadnjih 12 godina opažamo blagi pad prosječne temperature:Međutim, nekako mu je promaklo pokazati kretanje temperatura u malo duljem razdoblju. Pogledamo li zadnjih 130 godina, vidimo da je generalni trend uzlazan, iako prosječne godišnje temperature, pa čak i prosjeci za 5 godina, mogu fluktuirati oko dominantnog trenda:Pogledamo li zadnjih 1000 godina, vidimo da je blago opadajući trend prosječne godišnje globalne temperature oko 1850. godine naglo prešao u vrlo strmo rastući trend:Tad je i pokazao sliku (prvu sliku od ove tri koje sam dodao), opet zadnjih 10 godina, kako temperatura opada, a koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi raste. Što je, po njemu, dokaz friziranja podataka po želji političara. Htjeo sam ga pitati još jednu stvar, ali me prekinula moderatorica. Pitanje bi bilo:- Ako je ovo što pokazujete točno, onda mi zapravo nije jasan porast koncentracije CO2. Jer, znamo da je ocean najveći apsorber CO2, a topljivost plinova se povećava sa smanjenjem temperature. Prema tome, ako nema baš naročitog povećanja aktivnosti vulkana (a nema). onda negdje mora nastajati taj suvišak CO2. Vi kažete da čovjek ne proizvodi značajne količine CO2 pa mi objasnite otkuda taj suvišak. - Evo te slike, koja nije baš tako tajna kao što je Paar tvrdio, bez problema sam je našao na internetu:Moderatorica je dala riječ jednoj učiteljici:
- Profesore Paar, možete li nam poslati Vašu prezentaciju?
- Da,, naravno, možete si je odmah uzeti ako imate neki medij.
I onda su učitelji nahrupili i snimali si prezentaciju. Još je jedan pitao za ozonsku rupu, na što je Paar rekao kako se o njoj u zadnje vrijeme uopće više ne govori, a on je iz povjerljivih izvora saznao kako nema dokaza da freoni uništavaju ozon pa zato moraju skrivati te rezultate.
I onda smo otišli na domjenak. Malo sam osluškivao komentare.
- Sjajan je!
- Da, stvarno se dobro drži. Čuj, ipak je on sam protiv svih tih moćnika...
itd. itd.

"Od Paara su još veća katastrofa učitelji fizike. Ne znam tko je zapravo štetniji - oni kao kolektiv ili on, kao čovjek koji je umnogome doprinjeo stvaranju takvih nastavnika. Njima je on super - u njihovim očima on je usamljeni borac protiv sistema. Ipak mislim da je on tu veći štetočina. I da - nekoliko puta je rekao da oni koji mu protuslove nisu baš na ti s fizikom :-) Uspio sam mu postaviti jedno pitanje, ali i to ga je uzrujalo. Dalje mi nije dozvolila moderatorica." bio je SMS kojeg sam, odlazeći sa skupa, poslao prijatelju fizičaru.
"Fala na izvještaju. Vrlo korisno. Da, nastavnici fizike su koma, a Paar je predstavnik generacije diletanata koji su stvorili te nastavnike i nafurali ih totalno pogrešnim znanjima o edukaciji fizike. Šteta je nemjerljivo velika." odgovorio mi je.
Od Školske knjige sam dobio puno poklona, između čega i dvije lijepe knjižice - Metrom i aršinom Janeza Strnada te Nogometna matematika i fizika Franke Miriam Brückler i Dinka Cicvarića. Dobio sam i potvrdu o stručnom usavršavanju.

Broj komentara: 39:

JoKo kaže...

U Šibeniku (15.03.) slično ali puno tužnije. Paar je dodio na poklon butelju vina a na domjenku nije ga htio otvoriti niti podjeliti (dva tri puta sam glasno tražio vino), valjda mu je to lijek za cirkulaciju kad zahladi!!!

infoturn kaže...

Naziv ovog bloga je IZUZETNO ostrouman i mnogoznacan. Ja sam odusevljena!

Anonimno kaže...

Ovak ako baš želiš parirati (ili kak ti to veliš minirati) znanstveniku onda treba argumentima, a ne sa "štetočina", "katastrofa" i sl, jer to nije dio znanstvenog riječnika. Mene više "fasciniraju" izmjere temperaturne anomalije s preciznošću ispod 1C u zadnjih 1000 godina. Ja sam naime živio u uvjerenju da se temperatura počela mjeriti u 17tom stoljeću. Toliko o znanstvenom pristupu.

Nikx kaže...

Dragi anonimče!
U znanstvenoj komunikaciji je uobičajeno potpisivati se. Naravno, nije to odlika samo znanstvene, nego i obične komunikacije. To je stvar bontona. Ako imaš nekakav stav, onda vjerojatno nemaš problema sa čvrstim stajanjem iza tog stava. Prema tome, nije problem potpisati se.
Ne vidim zašto "štetočina" i "katastrofa" ne bi bile dio znanstvenog rječnika. Nasumično sam odabrao primjere [1] i [2].
Kad se već šamaramo oko jezika, onda, da ti ne ostanem dužan, spomenut ću da sam u ovih par rečenica uočio nekoliko pravopisnih grešaka. Npr. ne piše se "riječnik", nego "rječnik"; "1C" bi značilo 1 coulomb, a pretpostavljam da ovdje nisi želio izraziti količinu nekakvog naboja, nego temperaturu, dakle "1 °C"; ako želiš reći da se nešto činilo u sedamnaestom stoljeću, ne koristi se "17tom" - konvencija o pisanju rednih brojeva nalaže pisanje u obliku 17. Prema tome, bilo bi dobro da malo konzultiraš pravopis [3].

[1] J. Pfaus, The Vermin that Help Us, J. Sexual Med. vol. 5 (2010) 253-256
[2] A. Afsharpoor, G.S. Lee, S.I. Kam, Mechanistic simulation of continuous gas injection period during surfactant-alternating-gas (SAG) processes using foam catastrophe theory, Chem. Eng. Sci. vol. 65 (2010) 3615-3631
[3] L. Badurina, I. Marković, K. Mićanović, Hrvatski pravopis, 2. izdanje, Matica hrvatska, Zagreb 2008.

Anonimno kaže...

Je, i anonimče kao i sva druga imena se pišu velikim početnim slovom. Inače moreš zabraniti anonimno komentiranje pa se riješiš svojih frustracija.

Nikx kaže...

Svakome ostavljam da radi što hoće. Nema baš tako puno komentara da bi ih ograničavao bilo čime. Međutim, kad te netko poziva na red, pristojno je i da se potpiše...

Naziv kaže...

Pa ako si dozvolio anonimno komentiranje, onda su to pravila pristojnosti valjda. Pa dozvoli i onima koji se ne slažu sa tvojom teorijom da kažu nešto. Uostalom bitnije je što kaže nego tko kaže. Nego, stvarno, kako su mjerili temperaturu zadnjih 1000 godina sa takvom preciznošću, to i mene zanima ? U čemu je kvaka ?

Anonimno kaže...

Gospodine Nikx, reference na koje se pozivate jesu znanstveni radovi, ali nitko u njima druge znanstvenike ne naziva štetočinama i katastrofama. Stoga malo preispitajte svoj znanstveni način komuniciranja.

Ja uopće ne dvojim, temperatura se mjeri od 17-tog stoljeća i svaki prikaz kretanja temperature prije toga je pokušaj mazanja očiju. Može se pretpostaviti kolika je bila, ali s preciznošću ispod jednog stupnja celzija ? Budimo realni, to je kvazi znanost.

Anonimno kaže...

Zaboravio sam, slobodno opali da se celzij ne piše baš tako, da fali jedna povlaka i slično. Kad ti već nije interesantno argumentirati tvdnje koje ti drugi osporavaju, a okečuješ to od drugih.

Anonimno kaže...

Pa kako je mjerena ta temperatura su brujali razni mediji, ali kod nas puno manje nego vani. Grafovi koje Nikx ovdje prilaže su plod friziranja "znanstvenika". Iscurila im je interna email dokumentacija koja dokazuje da su lažirali rezultate. Na žalost neki znanstvenici vjeruju u to jer iza te naručene studije stoji velika organizacija i previše je novaca u cijelu ideju ulupano prije nego se otkrilo da je to laž. Pogledajte malo http://www.youtube.com/user/CowboyBebop2012#p/u/0/p_uwMPIyssE

Anonimno kaže...

Evo kako se objašnjavaju rezultati studije u kojoj su nastali Nikxovi grafovi:
http://www.youtube.com/watch?v=Gp4sMasX-_8

Anonimno kaže...

Slučajno sam naletio na ovaj blog i ostao šokiran. Ostao sam šokiran ovako niskim udarcima na našeg uvaženog Akademika, profesora Paar-a, koji je jedan od rijetkih znanstvenika koji se usuđuju progovoriti ISTINU! A istina je da je tzv. "globalno zagrijavanje" LAŽ i stvaranje lažne histerije. A još mi je najjadnije kad ovakvi ljudi i dalje mogu vjerovati u takve prazne priče i misle da ćemo se skuhati, a u većem dijelu svijeta vladaju NEZAPAMĆENE HLADNOĆE, a predviđa se da će ostatak zime biti još hladniji! I prošlo ljeto (zima na južnoj hemisferi) je tamo bilo najhladnije u više desetljeća, dakle sve ovo pokazuje da se nešto dramatično dešava s klimom, ali u suprotnom smjeru, tj. da smo na žalost izgleda doista na putu zahlađenja. A onda jao si ga nama, daleko je više ljudi umrlo od hladnoće nego od topline! K tome, ako doista jako zahladi, nastati će i nedostatak hrane u svijetu, itd., posljedice će biti katastrofalne i to je opasnost, a ne izmišljeno zatopljenje od stupanj-dva!
Uostalom, vidi se da autor ovog bloga uopće ne zna ništa o klimi, jer bi inače znao da su izmjene hladnih i toplih razdoblja bile i u davnoj geološkoj prošlosti, dok uopće nije bilo ljudi, pa čak ni pračovjeka i da je to posve normalna i prirodna pojava...
Autore, malo pristojnije i tolerantnije intonacije u postovima ne bi škodilo! ;)

Nikx kaže...

O da!
Laž je i evolucija, kao što je laž i to da se Svemir ne vrti oko centralne, krute Zemlje...
Uz to, još jednom ponavljam kako obožavam kad mi anonimci tvrde da lažem :-)

A što se tiče tvrdnje da ne znam ništa o klimi, ona lijepo govori o tome da anonimus nije ni pogledaoi grafove. OK, znam - teško je to čitati, tamo neke vrijednosti na ordinati pa one na apscisi... uh uh

Anonimno kaže...

Nikx, eto da ti anonimac odgovori, i to posve pristojno i posve argumentirano: Molim te reci ti meni - kako tumačiš ovaj strahoviti, nezapamćeni, udarac zime u većem dijelu Evrope, pa i dobrom dijelu svijeta?! Kako tumačiš to da su skoro svi uvaženi meteorolozi najavili strahovite hladnoće, neki čak i zimu tisućljeća?! Kako se to uklapa u priču da ćemo se skuhati? ;)
Još mi je bilo najsmješnije lani u Kopenhagenu na onom političkom skupu o klimi: šačica bijednih demonstranata viče i pravi nerede, jer da tobože strahovito zatopljava i to od ljudskog utjecaja, a istovremeno tek što se ne smrznu koliko je hladno bilo! Pa, reci ti meni - da li je to normalno?!
I još jednom: svaka čast i pohvala kako Prof. Paaru, tako i Prof. Marjancu, koji je također realan i razuman znanstvenik! Moje pitanje: smatraš li osim Paara i Prof. Marjanca (isto svjetski uvaženog znanstvenika) nekim "šarlatanom"?!

Anonimno kaže...

Aha, aha, sve mi se čini da si nekako zašutio sa svojom gorljivom, agresivnom, obranom kvazi-znanstvene LAŽNE teorije "Globalnog zatopljenja"! ;) Možda su te ipak malo pokolebale i najnovije vijesti, koje ovdje prenosim:

Snijeg je ponovno paralizirao Europu. Najteže je u Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji.
Nakon najobilnijih snježnih oborina u glavnome gradu Francuske u posljednjih 25 godina, zbog kojih su bile zatvorene sve pariške zračne luke, stanje se polako smiruje.
Zbog velikih količina snijega koje su pale u kratkom vremenu, osim što su bili paralizirani zračni i cestovni promet, na nekoliko sati prekinuto je i prometovanje podzemne željeznice. Neke su općine organizirale privremeni smještaj za stanovnike u gimnastičkim dvoranama.
Obilne snježne padaline blokirale su noćas na četiri sata i njemačku međunarodnu zračnu luku u Frankfurtu. Zabilježena su i mnogobrojna kašnjenja u željezničkom i zračnom prometu te su otkazani letovi. Prema službenom izvješću trenutačno se stanje u željezničkom prometu postupno normalizira.
Moskvu od snijega čisti oko devet tisuća kamiona. Do sada je s ulica uklonjeno gotovo 120 tisuća prostornih metara snijega. Ruski meteorolozi ovu su ciklonu nazvali Monika i tvrde da će u samo dva dana donijeti snijega koliko inače u Moskvi padne za deset dana.

MOLIO BIH TE ZA ODGOVOR: KAKO SE OVO SVE UKLAPA U TU TEORIJU U KOJU TAKO VJERUJEŠ?! I kad te vrijeme i prilike demantiraju, a to se dešava već i sada, da li si se spreman ISPRIČATI AKADEMIKU PAARU??? Ti mu duguješ jednu veliku ISPRIKU!

Skeptik kaže...

Anonimče, ti mješaš klimu i vrijeme, to nije isto. Vrijeme može biti sada hladno, no to nije klima u cijelosti. Ako promatramo klimu, zadnjih 10 godina imamo pad temperature, i to neznatan, no NIKAKO rast ! Pogotovo ne katastrofičan što Nix spominje, to je glupost sa kojom Nix i slični plaše javnost i vlade nebi li dobili što više novaca za svoju takozvanu ekološku aktivnost. Plašenjem širokih masa se bave religije da bi financirale svoje vjeroučitelje. Ja sam davno isčitao grafove koje Nix nudi, to su grafovi nastali iskrivljavanjem podataka, to nema veze sa znanošću, to je čista laž. Malo zagooglajte climategate pa ćete se uvjeriti, objavljena je email korespodencija tih takozvanih znanstvenika gdje se jasno vidi da su namjestili algoritam da bi dobili sredstvo za plašenje ljudi. No, najjača mi je fora što takvi još i tvrde da povečana emisija CO2 uzrokuje zatopljenje.. Kvragu, više CO2 znači bolji uvijeti za život na zemlji jer će biti više hrane. Ispune li vlade želju takozvanih "ekologa" na području energetike, imati ćemo bar 5 puta skuplju energiju, a to znači kolaps gospodarstva i ekonomije, a to znači glad. Razmisli malo Nix, znati što je ordinata a što apscisa ne znači znati što je bolje za čovjeka.

Nikx kaže...

@ anonimus
Nisam ti odgovarao, ne zato što siu me pokopao svojom oštroumnošću, niti zato što su me pokolebale niske temperature proteklih par dana. Kao što Skeptik reče, miješaš vrijeme i klimu. Zato bi bilo dobro da se malo informiraš o tim terminima. Što se Marjanca tiče, imam o njemu mišljenje, ali on nije predmet rasprave pa neću o tome. Uglavnom, kad se čovjek jednom opeče, onda puše i na hladno...
Što se Paara tiče - ne, ne namjeravam mu se ispričati. Kao što ne očekujem ni od njega ispriku za sve nedaće koje je nanio ovom društvu (ne samo tvrdnjama o ledenom dobu)

@ Skeptik
Na tvoju žalost, mislim da nije dovoljno pročitati nešto o climategateu pa na temelju toga graditi mišljenje.. O svemu ovome sam raspravljao s nekoliko ljudi koji se profesionalno bave klimatskim promjenama. Nažalost, temperaturni trendovi su rastući.
Što se CO2 tiče, ali i što se temperature tiče, stvar je kompliciranija nego kako je doživljavaš. Porast temperature je okidač niza procesa koji ubrzavaju porast temperature. A u svom komentaru si očito zaboravio da CO2 otapanjem u vodi (oceanima) s jedne strane dovodi do taloženja vapnenca, ali s druge strane povećava njihovu kiselost i time narušava cijeli niz drugih osjetljivih procesa. Ima o tome dosta literature..

Skeptik kaže...

Nisam "nešto" pročitao, već sam se po meni dovoljno informirao. Grafovi koji su dokaz tvoje tvrdnje su laž pod pokroviteljstvom Al Gora. Teorija proizašla iz toga je isto laž i anti-znanost. Mjerenja pokazuju da je u zadnjih 10 godina lagano i neznatno zahlađenje, i to je ono što priznajem, mjerenje, to je znanost. Mejlovi koji dokazuju da je graf laž su javno objavljeni i svatko može sam zaključiti što je istina.
Nadalje, možete gledati Grenland jednog ljeta gdje je zapuhao topli vjetar prema njemu i zaključivati što god hoćete, ali iste te zime je na južnoj poluci bilo najviše leda u proteklih x godina. No taj slučaj Grenlanda vam je za sada najčvršći dokaz. No ujedno je to i rezultat nerazlikovanja klime i vremena.

Glede profesionalnih klimatologa, oni žive od te kvazi-katastrofe, dok je lažne katastrofe do tada su oni važni i dobivaju novac. U sukobu su interesa, isto kao i vjeroučitelju kojemu financije ovise o broju vjernika.

Porast temperature stvara bolje uvijete za život na zemlji, to je suština. Plašiti ljude sa zatopljenjem je suludo, a apsurd je što tog zatopljenja uopće nema. No danas se sve može prodati. To da CO2 pak utjeće na temperaturu je glupost vrhunskih razmjera. A iz te gluposti proizlazi niz skupih ideja o spasenju zemlje. Tu je ljudska glupost na dijelu, tko nebi vjerovao onome tko priča da će te spasiti ? Ljudi neskloni znaosti su uvijek takvima vjerovali.
Smanjenjem emisije CO2 će se jedino postići sigurno uništenje gospodarstva i ljudi će umirati u gladi i siromaštvu. CO2 trenutno u oceanima ima 80 puta više nego u atmosferi i ne vidim na koji način će ti promili narušiti osjetljive procese. Koji su to tako osjetljivi procesi koji su bitni za čovjeka i zemlju ?

Anonimno kaže...

Možda najbolje govori ovaj podatak:
http://www.petitionproject.org/
Preko 31000 znanstvenika, od toga preko 9000 sa doktoratom je potpisalo peticiju gdje ističu da Al Gore i ekipa koja plaši ljude globalnim zatopljenjem nemaju potporu u znanosti. Štoviše, podigli su tužbu protiv njega i njegovih laži.

Nikx kaže...

Dragi Skeptiče,
porast globalne prosječne temperature
ne stvara bolje uvjete za život, nego dovodi do znatnih promjena u režimu atmosferskih i oceanskih struja. Jesi li možda primijetio da u zadnjih par desetljeća raste broj uragana? Jesi li primijetio da se led otapa ne samo na sjevernoj, nego i na južnoj polutci? Pogledaj malo npr. snimke Antarktika na Google Earthu. Da li se planinski ledenjaci povlače? Povlače se. I to nije rezultat jednog mjerenja ili opažanja, nego trend koji se bilježi već godinama.
Osim toga, tvrditi da cijelu jednu znanstvenu disciplinu čine šarlatani je potpuno neprihvatljivo.
Kažeš i ovo: "To da CO2 pak utjeće na temperaturu je glupost vrhunskih razmjera." Evo - snimi jedan IR spektar pa ćeš vidjeti zašto je CO2 toliko efikasan staklenički plin.

Nikx kaže...

I šta bi to meni sad trebalo značiti? Vodeći se vašom logikom, mogao bi i ja reći da su svi ti potpisnici potkupljeni. Vjerojatno bih ja sad mogao naći koju peticiju s više potpisa znanstvenika, što bi govorilo meni u prilog, ali neću - meni je to bezveze...
Ne mogu i neću analiztirati sve te tvoje potpisnike. Više mi znači mišljenje jednog poštenog klimatologa nego 31487 čudnovatih kljunaša.
Sad je održana konferencija u Cancunu. Neću vam slati linkove, jer ćete reći da su pristrani. Uglavnom, lijepo se vidi da se pod firmom propasti gospodarstva sve više gušimo u ugljikovom dioksidu i to nam je OK. A kad treba smisliti neki bolji, efikasniji način, koji troši manje prirodnih resursa - e to ne ide! Zar to ne bi bio zanimljiv izazov gospodarstvu?

Skeptik kaže...

Dragi Nikx,
da, porast temperature poboljšava uvijete za život na zemlji jer će biti više hrane. No ponavljam, apsurdno je o tome pričati jer to ne postoji. Mjerenja pokazuju da zadnjih 8 godina globalno temperatura pada, no ti očito ne vjeruješ podacima i znanstvenim mjerenjima, već algoritmu koji bez obzira na ulazne podatke uvijek pokazuje da temperatura raste. Da to je algoritam koji generira grafove na koje se pozivaš.

Kakve znatne promjene struja ? Opiši kako će se struje promjeniti i što su posljedice i u kojoj mjeri. To me podsjeća na takozvane ekologe prije cca 50 god kljukali političare koji su zabranili DDT jer su smatrali da orlovi izumiru zbog DDTa. 50 godina je trebalo znanosti da dokaže da politički osjećaj za orlove je krivi. Usput je umrlo 20 milijuna djece od malerije u nerazvijenom svijetu zbog toga jer je DDT bio zabranjen. Danas je DDT opet dozvoljen za borbu protiv malarije.

Mjerenja pokazuju da broj uragana i njihov intenzitet u zadnjih 100 godina isti. I to su znanstveni podaci. Naslovi iz novina nisu znanost.

Da se ledenjaci i povlaće to ti sigurno neće prikazati google earth, koji snima područja svakih par godina u različita godišnja doba. Evo tu imaš animaciju sjevernog pola http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/all.final.1978-2006.mov pa ćeš i vizualno vidjeti ono što mjerenja govore, da ledena mase je svake godine približno ista. Variranja postoje, no zbog vremena a ne klime.

Planinski ledenjaci se ne tope, najčešće spominjete Kilimanjaro, no nitko ne spominje da tamo svakih 50 godina pada snijeg a svake godine se dio otopi. Pričekajte malo pa će ga biti i previše. Naime, na južnom polu padne svake godine pola metra snijega koji se ne otopi, da možda tamo nije globalno zahlađenje ? Ili se to ne spominje jer nije dokaz za ono što se želi dokazati.

Ne, ne čine klimatologiju šarlatani, već su šarlatani oni "znanstvenici" koji friziraju rezultate da bi dobili ono što političari žele. Oni koji u to vjeruju bez provjere su samo naivni, ništa drugo.

IR spektar čega ? Ja prihvaćam mjerenja znanstvenika koja su pokazala da povećanjem temprature zemlja proporcionalno temperature izrači van atmosfere. Meni to dovoljno govori.

I da se ponovim, CO2 ne utjeće na temperaturu, već temperatura indirektno utjeće na koncentraciju CO2. Veza je obrnuta. Vidim da spominješ da se gušimo u CO2, e to je katastrofalna izjava. CO2 je koristan, nikako štetan plin. Trošenje fosilnih goriva je jedna priča, i loša je ovisnost gospodarstva o tim resursima koji će jednog dana nestati, no dovoditi s time u vezu štetnost CO2 je vrhunska glupost. CO2 je korisni plin i ako ga bude više biti će nam samo bolje a zemlja se zbog njega neće zagrijati, to se ne brini. No nije li malo apsurdan taj zahtjev da čovjek smanji ukupnu proizvodnju CO2 za koji promil ? Naime, 90% CO2 se ionako abosrbira u oceanima u godinu dana, dakle ne dugoročno se ne gomila. U oceanima to povećanje utjeće još 80 puta manje gdje se taloži u stjene i nikome ne smeta. Suluda teorija, nema šta. Ja znam da vlade troše naše novce na gluposti, ali trošiti novce na smanjenje CO2 bez da će se dobiti ikakav efekat je ipak malo previše, i još to onda nazivaju investicijom. Najgluplja i najneisplativija investicija ikada.

I da, smisliti neki bolji i efikasniji način da se ne troše prirodni resursi je poželjan. No dobar izazov gospodarstvu sigurno nije proizvoditi 5 puta skuplju energiju, to je propast gospodarstva.

Da, čuo sam i ja da su znanstvenici tužili Al Gora, baš me zanima do kuda je to došlo.

Skeptik kaže...

Dragi Nikx,
da, porast temperature poboljšava uvijete za život na zemlji jer će biti više hrane. No ponavljam, apsurdno je o tome pričati jer to ne postoji. Mjerenja pokazuju da zadnjih 8 godina globalno temperatura pada, no ti očito ne vjeruješ podacima i znanstvenim mjerenjima, već algoritmu koji bez obzira na ulazne podatke uvijek pokazuje da temperatura raste. Da to je algoritam koji generira grafove na koje se pozivaš.

Kakve znatne promjene struja ? Opiši kako će se struje promjeniti i što su posljedice i u kojoj mjeri. To me podsjeća na takozvane ekologe prije cca 50 god kljukali političare koji su zabranili DDT jer su smatrali da orlovi izumiru zbog DDTa. 50 godina je trebalo znanosti da dokaže da politički osjećaj za orlove je krivi. Usput je umrlo 20 milijuna djece od malerije u nerazvijenom svijetu zbog toga jer je DDT bio zabranjen. Danas je DDT opet dozvoljen za borbu protiv malarije.

Mjerenja pokazuju da broj uragana i njihov intenzitet u zadnjih 100 godina isti. I to su znanstveni podaci. Naslovi iz novina nisu znanost.

Da se ledenjaci i povlaće to ti sigurno neće prikazati google earth, koji snima područja svakih par godina u različita godišnja doba. Evo tu imaš animaciju sjevernog pola http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/all.final.1978-2006.mov pa ćeš i vizualno vidjeti ono što mjerenja govore, da ledena mase je svake godine približno ista. Variranja postoje, no zbog vremena a ne klime.

Planinski ledenjaci se ne tope, najčešće spominjete Kilimanjaro, no nitko ne spominje da tamo svakih 50 godina pada snijeg a svake godine se dio otopi. Pričekajte malo pa će ga biti i previše. Naime, na južnom polu padne svake godine pola metra snijega koji se ne otopi, da možda tamo nije globalno zahlađenje ? Ili se to ne spominje jer nije dokaz za ono što se želi dokazati.

Ne, ne čine klimatologiju šarlatani, već su šarlatani oni "znanstvenici" koji friziraju rezultate da bi dobili ono što političari žele. Oni koji u to vjeruju bez provjere su samo naivni, ništa drugo.

IR spektar čega ? Ja prihvaćam mjerenja znanstvenika koja su pokazala da povećanjem temprature zemlja proporcionalno temperature izrači van atmosfere. Meni to dovoljno govori.

I da se ponovim, CO2 ne utjeće na temperaturu, već temperatura indirektno utjeće na koncentraciju CO2. Veza je obrnuta. Vidim da spominješ da se gušimo u CO2, e to je katastrofalna izjava. CO2 je koristan, nikako štetan plin. Trošenje fosilnih goriva je jedna priča, i loša je ovisnost gospodarstva o tim resursima koji će jednog dana nestati, no dovoditi s time u vezu štetnost CO2 je vrhunska glupost. CO2 je korisni plin i ako ga bude više biti će nam samo bolje a zemlja se zbog njega neće zagrijati, to se ne brini. No nije li malo apsurdan taj zahtjev da čovjek smanji ukupnu proizvodnju CO2 za koji promil ? Naime, 90% CO2 se ionako abosrbira u oceanima u godinu dana, dakle ne dugoročno se ne gomila. U oceanima to povećanje utjeće još 80 puta manje gdje se taloži u stjene i nikome ne smeta. Suluda teorija, nema šta. Ja znam da vlade troše naše novce na gluposti, ali trošiti novce na smanjenje CO2 bez da će se dobiti ikakav efekat je ipak malo previše, i još to onda nazivaju investicijom. Najgluplja i najneisplativija investicija ikada.

I da, smisliti neki bolji i efikasniji način da se ne troše prirodni resursi je poželjan. No dobar izazov gospodarstvu sigurno nije proizvoditi 5 puta skuplju energiju, to je propast gospodarstva.

Da, čuo sam i ja da su znanstvenici tužili Al Gora, baš me zanima do kuda je to došlo.

Anonimno kaže...

Iako zapravo više nisam imao namjeru, moram se i ja ovdje uključiti još jednom. I to molim obojicu da mi nešto ne zamjerite, jer doista ne želim nikoga ni uvrijediti ni ništa tako, već želim da argumentirano kao intelektualci raspravimo neke stvari i činjenice! ;)
Prvo bih htio reći da krivo ne pomisliš, Nikx: ja se inače uopće NE slažem sa svjetonazorima Prof. Paara - naime niti sam vjernik, niti sam desničar! Također, ni ja ne prihvaćam zdravo za gotovo sve što on kaže, recimo ovo za evoluciju se doista ne bih s njim složio. Međutim, ako čovjek nešto kaže pametno i argumentirano, znam to cijeniti, pa makar inače nismo svjetonazorski bliski, jer čovjek je ovo o klimi APSOLUTNO U PRAVU!
A sad da prokomentiram tebi, Skeptiče: nemoj ti misliti da ja ne razlikujem vrijeme i klimu. Vrijeme je naravno ono trenutno, a klima je neki prosjek kroz duuugi niz godina (najmanje 30g). E, i tu je poanta, to što i ti kažeš: zadnje desetljeće NEMA nikakvog "globalnog zatopljenja", već je na veliku žalost trend OBRNUT, tj. na djelu je zahlađenje, koje jest za sada relativno malo, ali što ako se naglo ubrza?! A i to je moguće!
Nego, Nikx, ne mogu shvatiti taj tvoj nekakav strah od mogućeg zatopljenja! Pa, da li tebi nije poznata činjenica da je živi svijet baš najbujniji u tropskim krajevima?! Tj. da viša temperatura pogoduje živom svijetu! Dalje, također CO2 je itekako koristan za biljke, što ga je više u atmosferi, bit će više biljaka i one će bujnije i brže rasti, dakle biti će na svijetu više hrane! Zar bi ti bio sretniji da se cijela planeta zaledi, da svi umremo od gladi i zime?! Da li je tebi jasno da zatopljenje ne bi donijelo puno toga lošega, dapače donijelo bi i mnoge dobre stvari, ako zahladi samo za 2-3 stupnja, onda jao si ga nama! A k tome, zar ne misliš da ako postane strašno hladno na Zemlji, da ćemo morati sve više grijati, a za grijanje se troši gorivo (ovo ili ono) i opet se - zagađuje! Misli malo i na to!
Još bih se malo osvrnuo na onaj odnos vrijeme-klima: klimu čini dugogodišnji prosjek, dakle može se reći "vremenski niz". Prema tome, što češće imamo ovakve nalete zime kao ove i protekle dvije godine, to će klima postupno biti sve hladnija. I Nikx, molio bih te još za jedan komentar, kako komentiraš ove vijesti:
-jutros u CIJELOJ Hrvatskoj, pa i na jugu Dalmacije i otocima negativne temperature;
-pao snijeg na Pelješcu, Mljetu, Korčuli;
-pao snijeg na bliskom Istoku;
-strahovite hladnoće i velike količine snijega u SAD-u, Rusiji, čitavoj Evropi,...
-prošle zime nakon više od 100 godina pao snijeg u Sahari;
-ovog ljeta (tamošnja zima) nakon nekoliko desetljeća pao snijeg u Australiji;
i da ne nabrajam dalje, ima još jaaako puno takvih primjera, pa reci ti meni kako se to uklapa u tu tvoju "RELIGIJU" o globalnom zatopljenju?! Daj, budi malo realniji, molim te i nemoj tako slijepo gledati u nešto baš kao onakvi fanatični vjernici! ;)

Skeptik kaže...

Evo, budem ti ja odgovorio na neka pitanja:
> jutros u CIJELOJ Hrvatskoj, pa i na jugu Dalmacije i otocima negativne temperature

Događa se svakih x godina. Nagodinu bude negdje drugdje.

> -pao snijeg na Pelješcu, Mljetu, Korčuli;

Isti odgovor. Šta ćeš, takva statistika, takvi vjetrovi ove godine.

> -pao snijeg na bliskom Istoku;

Isti odgovor. To nema nikakve veze sa klimom. Za proučavanje klime moraš mjertiti prosjek po cijeloj kugli zemaljskoj.

> -prošle zime nakon više od 100 godina pao snijeg u Sahari;

Eto, vidiš da se ništa nije dogodilo u zadnjih 200 godina.

Da, dobro si spomenuo religiju. Globalno zatopljenje i bajke oko toga znanstvenici zovu "environmental religion". Straše ljude nepostojećim natprirodnim pojavama kako bi dobili što više novaca za svoju aktivnost. Nema nikakve osnove u znanosti, tj. znanost tvrdi suprotno. Lažni grafovisu sveto pismo. Preispitavanje te teorije je bogohuljenje. I naravno nude spasenje od toga zla. Niti ima zla, niti to što traže/nude može nekoga spasiti da tog zla ima. Da ne bude zabune, svatko ima pravo vjerovati u što hoće, ali ne slažem da troši naš novac za svoju vjeru.

Skeptik kaže...

Provjerio sam neke informacije pa se moram ispaviti i dopuniti u vezi Kilimandjara. Snijeg tamo već dugo nije pao, to stoji. Snijeg tamo se NE topi. Najniža temperatura izmjerena NASA satelitom tamo u zadnjih 30 godina je -1.6C, a svatko imalo učen zna da se snijeg na toj temperaturi ne može otopiti. Na žalost Al Gore i njegovi sljedbenici to ne žele prihvatiti. Istina je pak da snijeg tamo nestaje, no ne topljenjem nego sublimacijom, tj. direktnim prelaskom iz krutog u plinovito stanje. Zadnji puta je ozbiljnija količina snijega tamo pala prije cca 140 godina. I pasti će opet, samo treba biti strpljiv.

Skeptik kaže...

Vidim da Nikx nije odgovorio niti na jedno pitanje, niti želi debitirati sa znanstvenicima isto kao što niti Al Gore niti David Suzuki nisu stali pred znanstvenike, već su uvijek odgovarali na unaprijed poznata pitanja. Inače, protiv tvorca tvojih grafova se vode dvije tužbe za intelektualnu obmanu. Nadalje, osnova te cijele propagande je film političara Al Gora, film se prikazivao po školama širom svijeta. Engleski sud je zabranio prikazivanje tog filma u školama jer je suprotan znanstvenim stavovima te kao takav ne može biti dio nastavne aktivnosti. I još nešto, ne, ne možeš naći peticiju sa više potpisnika protiv znanostvenog stava o "globalnom zatopljenju". I tih 31487 nisu nikakvi kljunaši, to su fakultetski obrazovani ljudi od kojih je preko 9000 sa doktorskom titulom. No to je očito dio tvog riječnika kada nemaš drugih argumentata.

Monk kaže...

Skeptiče, zaboravio si napisati da je jedan od osnivača Greenpeacea, Patrick Moore napustio Greenpeace iz razloga što je ekipa "napustila znanost i logiku u korist emocija i senzacionalizma". Čovjek se i dalje bavi ekologijom, i naravno osporava ovu lažnu teoriju globalnog zagrijavanja uzrokovanu čovjekovom aktivnošću. Inače dugoročno, globalno zagrijavanje traje već 300 godina. Kratkoročno je točno, zadnjih 10 godina imamo pad globalne temperature. I krivo si se izrazio, nije to religija, to je praznovjerje. U osnovi svake religije počivaju i neke istine. Nekako slutim da sada Nikx bude zatvorio mogučnost komentiranja.

Nikx kaže...

@Monk
Slutnja ti je kriva. Zašto bi zatvorio mogućnost komentiranja? I kako si uopće došao na tu pomisao? Uvijek me zanimaju mišljenja drugih ljudi. Sasvim je druga stvar hoću li odgovarati na komentare ili neću. U ovom slučaju mi se ne da, jer mi se čini beznadnim.. Ima puno drugih ljudi koji NE VJERUJU u Paarovo ledeno doba, nego grade stavove na temelju provjerenih činjenica.
To što vi smatrate da je cijela znanstvena zajednica jedna velika sekta - imate pravo na to mišljenje i zapravo me uopće ne čudi što mnogi tako misle, iako je to daleko od istine.

Skeptik kaže...

Drago mi je da dopuštaš drugačije razmišljanje, naime dosta tvojih istomišljenika nisu takvi.
Volio bih s tobom prodiskutirati te provjerene činjenice. Primjer Kilimandjaro. Je li temperatura tamo bila u zadnjih 30 godina takva da se snijeg mogao otopiti ?
Nadalje, možeš li igdje na svijetu nači na koji način i iz kojih podataka je nastao graf koji koristiš ? Naime, objavljena email komunikacija govori da je graf dobiven friziranjem. Kad se nastanak grafa pretvorio u aferu, američki kongres je tražio ulazne podatke i algoritam da se vidi što je istina i ima li to osnove u znanosti. Odgovor je bio da su podakte obrisali i da ih ne mogu dati. Ma daj. Svatko nek sam zaključi. No podaci kako je graf napravljen ne postoji niti se može ispitati ispravnost grafa. No graf je i dalje sveto pismo.
Nadalje, dosadašnja predviđanja Al Gora i ekipe se nisu ispunila. To su isto provjerljive činjenice.
Ne, ja ne mislim da je znanstvena zajednica sekta, nego je to tvoj argument protiv znanstvenog argumenta, no to nije predmet moje diskusije. Ja bih više volio od tebe čuti o kojim se to jako osjetljivim procesima u oceanima radi ? Koliko će se povećati kiselost ako se ne zaustavi emisija co2 ? Koliko je to globalno zatopljenje u zadnjih x godina i iz kojih mjerenja ? Na kojoj se temperaturi otopio snijeg Kilimangara ? To su prava pitanja.

Monk kaže...

Pozdrav Nikx,

> Uvijek me zanimaju mišljenja drugih ljudi.

Pa i druge ljude zanima tvoje mišljenje. Samo ga nekada ne želiš reći.

> Sasvim je druga stvar hoću li odgovarati na komentare ili neću.

Slažem se, to je stvar kulture.

> Ima puno drugih ljudi koji NE VJERUJU u Paarovo ledeno doba, nego grade stavove na temelju provjerenih činjenica.

Super, ja recimo želim provjeriti činjenicu da je graf koji ti koristiš nastao znanstvenom metodom i prikazuje stvarno stanje. Naime, ne želim biti naivan i slijepo vjerovati u njegovu istinitost, već želim sam te činjenice provjeriti. Ako sam dobro razumio graf je napravio jedan znanstveni odijel pri UNu, dakle to je javni i transparentni znanstveni rad, bez poslovnih tajni. Kako da dođem do tih podataka i načina kako je graf nastao i sam provjerim tu činjenicu ?

Anonimno kaže...

Eh, Nikx, dragi moj Nikx, sjećao sam te se puno prošlih dana! Naime, svaki dan strašne vijesti:
-Engleska zatrpana snijegom najvećim u zadnjih 50 godina;
-Pariz blokiran od snijega, također najvećeg u više desetljeća;
-Snijeg u Alžiru, gdje doista nikad ne pada, odnosno jednom možda u stoljeću;
-Veliki snijeg koji je bio u Istri, Primorju, Dalmaciji, otocima, čak na otocima poput Mljeta, gdje je to više nego rijetka pojava;
-zatvoreni aerodromi zbog snijega diljem Europe;
-u Švedskoj i Finskoj, koje su bar navikle na sijeg, najveći snijeg od 1915. godine, stotine vlakova zametene u snijegu;
-velike sniježne oluje u SAD-u i Kanadi;
-mnogi rekordi niskih temperatura diljem kako Hrvatske, tako i svijeta.
I da ne nabrajam dalje. Reci ti meni, Nikx, kako se to tebi uklapa u tvoju teoriju GLOBALNOG ZATOPLJENJA?! I još jednom da ponovim: naravno da "jedna lasta ne čini proljeće", pa tako ni koji hladni dan ili čak jedna hladna zima ne bi značili ledeno doba. Ali, zamisli se malo: zadnje tri zime su u većem dijelu svijeta STRAŠNE; doslovce zime nad zimama, kakve nisu zabilježene desetljećima! A znaš li to da se klima sastoji od niza uzastopnih godina! Dakle, ako se naniže još koja ovakva zima, to će ti onda biti definitivna potvrda da smo moja malenkost (ajde nije važno za nebitne osobe poput mene), ali i uvaženi AKADEMIK Prof. Paar i uvaženi Prof. Marjanac U PRAVU i da ćeš se na kraju ipak morati ispričati svima nama! ;) Molim te, Nikx, otvoreno priznaj: kad dođu analize trenda zadnjih godina, da li ćeš na kraju biti spreman PRIZNATI da si bio u zabludi i da CO2 NIJE kriv, te da globalno zatopljenje NE postoji??! Tj. dok ga je bilo da nije imalo nikakve veze sa čovjekom, a da je sad negdje od 1998. definitivno završilo i da je sad na užas svih razumnih ljudi doista nastupilo i to prilično naglo ZAHLAĐENJE svjetske klime! A onda jadni mi ako se to doista desi, jeza me hvata... brrrrr

Anonimno kaže...

Nikx, nešto si prestao komentirati u zadnje vrijeme, možda te vrijeme koje vlada, a i vijesti iz CIJELOGA SVIJETA demantiraju?! Eto, da ti prenesem jedan vrlo zanimljiv članak o 2010. u Belgiji, pa molim za komentar KAKO se to uklapa u tvoju teoriju zatopljenja?! Evo, prenosim:

27.12.2010. - BELGIJA ZABILJEŽILA REKORD U BROJU SNJEŽNIH DANA
Objavio: Ned dana 12/27/2010 02:22 PM
Tijekom ove godine u Belgiji je snijeg padao 53 dana, čime je za četiri dana nadmašen rekord iz 1906. godine .
Tijekom 2010. godine, snijeg je padao 14 dana u siječnju, 10 dana u veljači, dva dana u ožujku, šest dana u studenome i 21 dan u prosincu. Ne isključuje se mogućnost ni novih snježnih padalina do kraja godine. Po belgijskoj meteorološkoj službi, prosječno u prosincu snijeg pada četiri i pol dana, a ove je godine do 23. prosinca padao 21 dan.
Prosječna temperatura do 23. prosinca iznosila je minus 0,9 stupnjeva, što je najhladniji prosinac od 1996. godine. Rekord drži prosinac 1879. godine kada je prosječna temperatura bila minusu 5,6 stupnjeva. Inače je prosječna prosinačka temperatura u Belgiji 3,3 pozitivna stupnja. Snijega je najviše napadalo 10. veljače 1902. godine, kada je u Uccleu, jednoj od današnjih bruxelleskih općina, izmjereno 35 centimetara. Za razliku od ove godine, snijeg u Belgiji se relativno kratko zadržava i relativno rijetko pada, tako da Belgijci nemaju iskustva sa snijegom čime se može objasniti prometni kaos koji nastupa čim malo zasniježi. (metro portal)

Anonimno kaže...

"Na plažu Thanet u engleskom Kentu more je izbacilo desetke tisuća uginulih rakova. Prema rezultatima istrage tamošnje Agencije za zaštitu okoliša uzrok ugibanja rakova je iznimno niska temperatura mora. Ovo je treća godina zaredom da se na engleskim obalama pojavljuje veliki broj uginulih rakova."
(Danas.hr)

Skeptik kaže...

Eto, naletio sam na zgodan dokumentarac, pa sam se sjetio ove tvoje diskusije. Nikx pogledaj, u ovom filmu govore stručnjaci i znanstvenici, a ne političari i propagandisti. Na svoje stranice stavili su linkove mladi znanstvenici iz Istre:
http://www.istramet.com/globalno/globalno-zatopljavanje-druga-strana-price-2/globalno-zatopljavanje-druga-strana-price/

Anonimno kaže...

Nix, eto opet onog istog Anonimca, što smo pred nešto više od godinu dana ovdje raspravljali i nikako se nisi mogao složiti sa mnom. Eto, čitam danas izvještaje iz cijele Hrvatske, pa i cijele Evrope, pa sam se sjetio tebe! Opet još jedna STRAŠNA, SUROVA ZIMA! Pogledaj malo na meteo.hr podatke o snijegu i temperaturama! Reci, da li je to normalno da je u dolini Neretve pola metra snijega? Da li je normalno da je u Splitu sve zameteno? Da li je normalno da uzduž i poprijeko u cijeloj Evropi ljudi masovno UMIRU od hladnoće?!
Čitaj malo i gledaj sve te vijesti: Brač zatrpan snijegom, pada i na Hvaru... U Bugarskoj i Rumunjskoj se ledi more! Jučer sam čitao da se i kod nas na Murteru zaledilo u jednom zaljevu! Neki dan su opet bile vijesti o zapusima snijega u SAHARI!
Eto, Nikx, reci ti meni što kažeš na to da je ovo već ČETVRTA ovako strašna i surova zima??? Reci, da li napokon PRIZNAJEŠ da je Prof. Paar bio posve u pravu? Da li priznaješ da globalno zatopljenje NE postoji? Ili možda ne želiš gledati kroz prozor i ići van ovih dana da ne bi i sam iskusio "vrućinu" koja vlada vani?!
Eto, Nikx, nadam se da ćeš se vratiti ovdje na diskusiju i da ćeš htjeti malo prokomentirati ove činjenice...

Nikx kaže...

Na tvoju veliku žalost, iako mislim da te to neće ražalostiti jer ne vjeruješ tim "strogo kontroliranim znanstvenicima", Ovakvo vrijeme je u direktnoj korelaciji s otapanjem leda u Arktiku i time uzrokovanim promjenama u kretanju zračnih masa, I da ti odmah kažem, nije to neko navlačenje, jer su modeli ovakvo ponašanje predvidjeli prije više godina. Sjećaš li se, osim toga, da je prošlo ljeto bilo iznimno vruće?
Lokalna (na Evropskoj razini) posljedica globalnog zatopljenja je ekstremizacija vremenaskih uvjeta.

Anonimno kaže...

Nikx, moram te demantirati: Prošlo ljeto uopće NIJE bilo iznimno vruće! Naime, kolovoz je bio dosta lijep i topal, a priznajem - ljeto se dobrano protegnulo i u rujan koji doista jest bio topliji od prosjeka. Ali sjeti se izuzetno HLADNOG i kišovitog SRPNJA kad je u Alpama pao snijeg, kada se i u mnogim krajevima Hrvatske moralo grijati što se ne pamti! Ali, sjeti se kako je onda studeni bio iznimno hladan! Onda su prosinac i veći dio siječnja bili nešto topliji, ali eto sad nam je stigla više nego brutalna zima... I to NE samo kod nas, ne samo u Evropi, već slušam jutros i vijesti iz Japana, pa iz Afrike - iz Alžira gdje je ogroman snijeg i ljudi se smrzavaju i stradavaju u prometnim nesrećama jer snijeg nikada prije nisu vidjeli...
Nego, znaš da mi je najsmješnije ovo što ti i takvi poput tebe pričate da je "zahlađenje nastalo od zatopljenja"?!??! haha, pa to je da umrem od smijeha! Ako znaš za koji ozbiljni znansntveni rad da je tako nešto našao - onda mi daj link pa da pročitam! Nego, stvarno te ne mogu razumjeti: ti stalno plačeš i žališ da ćemo se skuhati da je zatopljenje na djelu. A sada pričaš da zatopljenje zapravo uzrokuje zahlađenje! Pa, kad bi to doista bilo tako, onda bi ti trebao sada biti SRETAN da se ovako smrzavamo, zar ne?! I odluči se već jednom - da li čovjek svojim utjecajem na kraju onda Zemlju grije ili hladi, hmmm?!?!
Inače, ako ne vjeruješ uvaženom Akademiku Paaru, možda se možeš obratiti jednom drugom vrhunskom profesoru: Prof.dr.sc. Tihomiru Marjancu s Geološkog odsjeka PMF-a, koji ti može lijepo sve objasniti i DOKAZATI TI da ljudi imaju stvarno MINORAN utjecaj na klimu koji nije vrijedan spomena i da su fluktuacije klime posve normalan prirodni proces...
A bez obzira što ih uzrokovalo kao što ja stalno govorim možemo se samo nadati da će ZATOPLITI, a da NEĆE zahladiti, jer ako zatopli prilagoditi ćemo se tome, a hrane će biti u izobilju, a za razliku od toga LEDENO DOBA bi malo tko (ili nitko) preživio, to bi bio horror nad horrorima... Zato nemoj više željeti ovakve zime kao što je ova!

Anonimno kaže...

Nikx, danas će biti na Zvjezdarnici u 20 sati jedno ODLIČNO predavanje Akademika Paara, pa sam se sjetio tebe - bilo bi dobro da dođeš to čuti, pa možda tamo i upoznaš "Anonimca" (ja ću naime ići!)...
Prenosim PROFESOROVE riječi i link na članak:
http://danas.net.hr/znanost/page/2012/03/14/0160006.html
Bliži se malo ledeno doba Pad temperature na Zemlji uzrokovat će veliku glad
Predavanje pod nazivom "Zašto NASA upozorava na mogućnost bliskog – malog ledenog doba" počinje u 20 sati u prostorijama Zvjezdarnice u Opatičkoj 22 u Zagrebu. (danas, 14.03.2012.)