07 listopada 2010

Opet Paar...

Danas se pojavila vijest da akademik Paar sumnja u teoriju evolucije. Naime, prema njegovim riječima, "... računalnom metodom za traženje korelacija unutar šifre ljudskog genoma ... smo otkrili da je razlika između genoma čovjeka i njegovog najbližeg rođaka čimpanze višestruko veća nego što je dosad znanosti bilo poznato. To je važno jer je intelektualna razlika između ljudi i majmuna velika. Naši rezultati postavljaju velike izazove pred teoriju evolucije..." U nastavku teksta, na pitanje o izmirenju znanstvenih ideja s duhovnima, Paar odgovara: "
Ja mislim da tu problema uopće nema. Odgovor je jednostavan - Bog je stvorio prirodne zakone, a sve što se odvija u svijetu u skladu je s njima. Moderna teologija zastupa to stajalište. Konačno, prvi čovjek koji je u 13. stoljeću uveo teoriju evolucije bio je teolog." Zapravo, nešto slično smo imali prilike slušati u njegovoj historijsko-revizionističkoj verziji sukoba Galileja s katoličkom crkvom.Zapravo, samo sam čekao kad će Paar istupiti s idejom da teorija evolucije ne valja. Nije baš da me to iznenadilo, zato što je djelovanje Vladimira Paara i dosad išlo u tom pravcu.
I opet koristi isti obrazac - pod krinkom znanosti promovira, u najmanju ruku, vrlo problematične stavove, koji sa znanošću nemaju veze. Naravno, sama činjenica da ideje nisu znanstvene ne bi bio razlog za uzbunu kad bi Paar bio neka beznačajna, marginalna ličnost. Medutim, on si, kao fizičar, pa prema tome znanstvenik, a k tome još i akademik, i to jedna od najistaknutijih ličnosti u kreiranju nastavnog programa prirodoslovnih predmeta, dozvoljava ovakve izlete u pseudoznanost. I ti "izleti" prestaju biti tek izleti, jer on zapravo već jako dugo trajno boravi u tom području. Djelovanje ovog čovjeka je u tom smislu užasno štetno. Tragično je da ovakvo djelovanje člana HAZU-a, kao nominalno krovne nacionalne znanstvene institucije, ne nailazi na žestoku reakciju te iste institucije. Jednako je tako tragično što znanstvena zajednica uglavnom ne odgovara na ovakve ispade.
Kreacionizam i ideje inteligentnog dizajna, promovirane od strane znanstvenika, a implementirane u obrazovni sustav, smatram vrlo stetnima, a o tome lijepo govori i rezolucija Vijeca Europe o opasnostima kreacionizma. U tom smislu je mene, kao znanstvenika, sram što pripadam zajednici u kojoj tako istaknuto mjesto zauzima jedna ovakva štetočina. Sram me i što ovakva izjava nije naišla na jači odjek u toj istoj zajednici. Sram me što se nedjelotvornošću znanstvene zajednice ovakvom štetočini daje toliki prostor djelovanja, umjesto da ga se potpuno marginalizira.

3 komentara:

homosumo kaže...

na freindfeedu se o istoj temi povela kratka diskusija: http://ff.im/rBRzn

Unknown kaže...

To si mi samo umišljamo kako je velika razlika između majmuna i čovjeka. ;)

Svemir Putnik kaže...

Paar je adezeovac... A oni su "zna se"...