02 travnja 2008

NATO? Ne

Jednom je netko rekao da je politika prevažna stvar da bi se prepustila političarima. Prema tome ispada da smo svi skupa, što se toga tiče u prilično lošoj situaciji, jer se nitko ne želi baviti politikom. Međutim, mislim da je svaki pojedinac pozvan da se bavi politikom, u okvirima svojih potreba i mogućnosti. Iz ovog općenitog stava proizlazi moja podrška zahtjevu za raspisivanje referenduma na kojem bi se odlučilo o pristupanju Hrvatske NATO-u.
Nažalost, na političkoj sceni NITKO nije jasno artikulirao protivljenje pristupanju NATO-u. NGO sektor je, blago rečeno, također razočaravajuće mlitav (čast izuzecima). Prilično me ljuti ta njihova pretjerana politička korektnost. Rijetke su udruge koje jasno kažu da se protive ulasku Hrvatske u NATO. Kažu: "Da, mi smo za referendum, ali to ne znači i da smo protiv". Nama je potreban jasan i argumentirani stav i treba konačno netko reći koje su pozitivne, a koje negativne konzekvence priključenja. Ja, osobno, imam barem nekoliko razloga zbog kojih sam protiv.
  1. NATO je militaristička potpora neoliberalnom kapitalizmu, koji je platforma za daljnje bogaćenje ionako bogatih na račun siromašnih (efekt Superhika iz Alana Forda).
  2. NATO je organizacija koja obilato krši ljudska prava.
  3. NATO se hrani ljudskim strahom. Proizvodnja straha je, prema tome, preduvjet postojanja te organizacije.
  4. NATO je hladnoratovski relikt, ostatak vremena koje bi trebalo biti za nama. Ta organizacija je trebala nestati nakon raspada Varšavskog pakta. U sadašnjem rasporedu snaga NATO samo doprinosi sve većoj i većoj neravnoteži u svijetu.
  5. Članstvo u NATO-u znači i sudjelovanje naše zemlje u akcijama te organizacije.
  6. Povećat će se potreba za sve češćim i češćim vojnim vježbama, a otvarat će se i vojne baze i sl., što znači da će se degradirati okoliš, uz uvoz dodatne (i nepotrebne) nesigurnosti.
Itd.

Nema komentara: