11 siječnja 2008

Interview s Djedom Mrazom

Komentator Boro je zadnju temu skrenuo na kolosjek kvantne fizike pa ne mogu odoliti, a da ne nastavim u tom tonu. Nisam baš mislio da će ovaj blog baš tako brzo krenuti u smjeru filozofije znanosti, ali OK.
Boro je natuknuo da, prema kvantnoj fizici, praznina u pravom smislu riječi i ne postoji. Čestice ne postoje u smislu naše klasične predodžbe, već ih je bolje zamišljati u terminima valne mehanike. To znači da čestice istovremeno i postoje i ne postoje. Materija je dualne naravi, i valne i čestične. Kad bi napisao još jednu rečenicu u ovom smjeru, otišli bismo predaleko i bio bi se prisiljen služiti jezikom matematičkih izraza, što neću. Samo sam ponovio, malo drukčijim riječima, ono što je rekao Boro. Ovo što sam rekao u temelju je kvantne mehanike. A danas najprihvaćenija interpretacija kvantne mehanike je Kopenhagenska, koja kaže da čestice postoje kao superpozicije stanja, tj. kombinacija svih mogućih stanja. Međutim, kad vršimo mjerenje, izmjerimo samo jedno od svih mogućih stanja.
Kako je to moguće? Da to saznamo, pitali smo glavom i bradom Djeda Mraza.
Nabreklina: Djede Mraže, zašto te nikad nitko nije vidio?
Djed Mraz: Ho ho ho, duuuga je to priča. Ali evo, ovako to ide. Ja imam jako puno posla, jer moram dati darove svoj djeci. To ne bi stigao kad bi bio običan čovjek. Ali ja nisam običan čovjek.
NI: Ma da. Šta si onda?
DM: Ja sam superpozicija stanja.
NI: Ti si - votdfak?
DM: Ho ho ho. Znao sam da nećeš skužiti. Superpozicija stanja znači da sam u stanju koje je opisano zbrojem nalaženja kod svakog dijeteta ponaosob.
NI: OK?
DM: To mi omogućuje da budem kod sve djece istovremeno. Evo, recimo, ja sam sad i ovdje, ali isto tako i kod sve djece.
NI: Hoćeš reći da si na nekom žešćem tripu...
DM: Ne!
NI: OK, OK, daj objasni...
DM: Ja sam kod sve djece istovremeno, ali ni jedno dijete me ne može vidjeti jednostavno zato jer - ne smije! Da me jedno jedino dijete vidi, sve bi propalo.
NI: Kako to misliš?
DM: Ja bi se, kao superpozicija stanja, raspao. Kolabirao bi. Više ne bi bio superpozicija stanja, već samo jedno stanje, tj. postojao bi. Ali postojao bi samo na jednom mjestu i samo za jedno dijete. Za svu ostalu djecu Djeda Mraza više ne bi bilo.
NI: Uff. Sranje...
DM: Jebiga, stari, nije lako biti superpozija stanja.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Care :)

Anonimno kaže...

Ali i darovi tada moraju biti u superpoziciji sa djedom, a ako ih djete vidi znaci da je djedo kolabirao ili ne??? ;)

Nikx kaže...

ne. svaki dar se pojedinačno daje svakom dijetetu, tako da nije bitno što oni kolabiraju

Srdjan Gavrilovic kaže...

Ho ho ho ho ho...
Kako reci ono sto JESTE istina! DA deco!!!! Deda Mraz POSTOJI!!!!

Anonimno kaže...

Čudno,
a ja mislio i to sam uvjeren već godinama da darove stavljaju mama i tata. Bit će da je i njih djedica prevario superpozicijom kad su mi ispričali da ne postoji?