16 siječnja 2008

Porko tić!

Toliko me pogodila vijest o prijetnji Evropske komisije Hrvatskoj u vezi Rockwoola da nisam mogao odoliti, a da to ne prokomentiram i ovdje.
Priznajem da sam u početku akcije Rockwool bio poprilično kritički raspoložen prema zelenim udrugama i upozorio sam ih na niz pogrešnih navoda u tekstu peticije protiv Rockwoolovog pogona u Tupljaku/Potpićnu. Međutim, ta kritičnost je proizlazila iz moje želje da se od samog početka što efikasnije borimo protiv tog pogona.
Zašto?
Zato jer je od samog početka bilo jasno da investitoru Rockwolu ne pada na pamet voditi računa o utjecaju tog pogona na okoliš.
Zato jer je učinjen cijeli niz proceduralnih pogrešaka i naprečac je omogućena njegova gradnja.
Zato što nitko nije prethodno objasnio ljudima što donosi Rockwool, a kamoli ih pitao žele li to oni.
Zato što Rockwoolov pogon nama uopće nije potreban, jer u Hrvatskoj već postoji tvornica kamene vune i to zadvoljava sve potrebe za tim proizvodom.
Naposljetku, zato što se tim potezom na mala vrata omogućuje investitorima iz EU da u Hrvatskoj smještaju svoju prljavu industriju, koju nitko neće u zemljama EU, ali eto - postoji tamo neka bananasta Hrvatska i s njom možete činiti što hoćete - ako netko nešto prigovori, samo recite, a mi ćemo priprijetiti obustavom pristupnih pregovora.U principu, industrija tog tipa bila bi, po meni, više-manje prihvatljiva, ali pod uvjetom da se poštuje procedura, da se strogo nadzire njen utjecaj na okoliš itd. tj. da bude kao u EU. Industrija tog tipa je vrlo uobičajena i rasprostranjena po Evropi i nikome ne smeta, jer industrijalcima ne pada na pamet kršiti stroge ekološke standarde EU. Ali evo, poslije slučaja ZERP, i na ovom primjeru se vidi da je odnos EU prema Hrvatskoj više nego neprihvatljiv.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Mislim da ćemo se složiti kako je EU licemjerna i ima dvostruka mjerila prema Hrvatsoj i svojim članovima. Uostalo to je i Swoboda jučer jasno rekao. Druga pravila vrijede za članove kluba, a vi niste u klubu. OK. Dobro. Ali okrenimo malo priču.
U posljednje vrijeme ta ista EU šalje vrlo jasne poruke o tome kako smo korumpirani, kako je razina korupcije prevelika i sl. Što misliš odakle im takve ideje? Da li su to izmislili? Ne, upoznali su npr. Jakovčića koji im je obećavao brda i doline i govorio kako se sve da srediti. To je bilo dovoljno da nas tratiraju kao banana državu u koju slobodno mogu frknuti tvornice s dvostrukim dimnjacima i čekati da netko iz struktura "to sredi".
Korupcija je prejebena i preširoka i prebolesna tema za samo jedan komentar. Kao neki etnolog i to ozbiljno razmišljam o novoj hrvatskoj humanističkoj poddisciplini - etnografija korupcije. Bilo bi fantastično imati bazu sa svjedočenjima - kako smo kupili liječnika, policajca, ispit i što smo pri tome govorili. Kako su nas odgajali i koliko puta su nam rekli "da smo prepošteni", "da nećemo uspjeti jer nam treba veza".
A zamislimo da li to kaže neki norveški roditelj svom djetetu.
I koji se kurac onda imamo uopće čuditi što neki ljudi izvana, koji čak imaju realniju situaciju od nas jer su izvana, počinju ponašati kao da smo u većini stoka koja bi svoju babu prodala? Da smo takvi u većini pokazuju i rezultati izbora. Kako državnih, tako će biti i lokalnih.