14 siječnja 2008

Informirana voda i slični

Neki tip sad na TVu priča kako je bio u Amazoni u nekom plemenu, gdje je ispijao neki halucinogeni napitak. Kaže da jedino na taj način možeš čuti biljke. I kaže da je to izvor znanja i da smo mi zaboravili ta stara znanja, jer ne oslobađamo um.
Priča nam, nadalje, neki drugi tip o hologramskom principu Svemira. Nešto kao - svaka čestica u Svemiru sadrži informaciju o cijelom Svemiru. Malo gledam po webu i nalazim site na kojemu je objašnjen taj Princip, ali mi se ne da čitati jer je preopširan, a toliko zainteresiran nisam.
Neki tip mi je isto tako prije par godina govorio o tzv. znanstvenom tetrahedronu. Znanstveni tetrahedron je, kaže on (potpisivao se kao Geza Zake), temeljni princip Svemira, a spoznao ga je (taj Geza Zake) u nekom udžbeniku biologije, gdje se nalazi dijagram osjeta okusa u obliku tetraedra, na čijim su vrhovima osnovni okusi.
Onda sam čuo i za informiranu vodu...
Uglavnom, imamo moćne izraze, tj. izraze koji zvuče moćno: znanstveni tetrahedron, hologramski prncip Svemira, informirana voda... Izrazi su to koji ljude fasciniraju i, samim time što zvuče mistično zbog svoje nerazumljivosti, privlačni su.
Međutim, koji je sadržaj tih pojmova? Kad nekoga "upućenog" pitate šta to znači, obično će odgovor zvučati kao "pročitaj knjigu xyz i sve će ti biti jasno". Ali meni se ne da, kažem, "nemam vremena čitati, možeš mi nabrzinu objasniti?" "Eeee, to ti je komplicirano..." kaže.
Onda gledate po webu i nailazite na "objašnjenja" koja to nisu, jer objašnjenja su golemi text-only siteovi, prepuni teško razmljivih izraza tipa "superhologram je matrica koja je rodila sve u Svemiru..." i "konkretan svijet nije ništa drugo nego sekundarna stvarnost i ono što je "ovdje" samo je holografska mrlja (zamagljenost) frekvencija." ili "vibracijsko iscjeljivanje je proces u kojem se određene frekvencije unose ili prenose na ljudska fizička i energetska tijela tako da se vibracije koje su postale neuravnotežene ili blokirane usklađuju."
Pa sad ti vidi...
A mnogi ljudi misle otprilike ovako: nerazumljivo je, znači mora biti dobro. Kupujem!
A trebalo bi, zapravo, samo postavljati pitanja. Vrlo brzo se dolazi do točke u kojoj se ti prodavači iscjeljenja zapetljaju.

1 komentar:

Anonimno kaže...

OK, uglavnom, dao si dobru ideju za biznis. I ja imam nešto pseudošamanske prakse pa bi možda mogao početi prodavati priču. A i poso mi je skroz šamanski. Pa se to još začini istarskom kao mitologijom i poveže s agencijama za nekretnine! Kao neke zemlja-eliksir fore, krsnici koji padaju u trans i pretvaraju se u pse. Pa onda biljke, tj. radič kao biljka od koje ti je sve jasno. A halucinacije su rogovi, koji i podsjećaju na poluotok, a ako imaš bed trip onda vidiš Ivana Jakovčića. Što misliš, ako malo razradim, dal bi se moglo prodati?