31 siječnja 2008

Kako smo stvarali povijest rock'n'rolla - 1. dio

Nekad davno, u mračno doba, postojao je jedan band koji se zvao The Humps. Bio je to jedan od bezbrojnih bandova pulske srednjoškolske scene. Ovo je priča o njima i ispričat ću je u nekoliko nastavaka. Neposredni povod pisanju ove povijesti je konačno prebacivanje snimke njihovog koncerta, koji je održan u legendarnom discu Coloseum, koji je bio poznatiji kao Hotel Pula ili jednostavno HP. Taj su koncert Humpsi, u sastavu Davor Buić (vokal), Draško Ivezić (gitara), Ivor Ivezić (bas gitara) i Igor Dobranović (bubnjevi), održali 29. XI. 1991.
Zamisao o bandu potječe od Davora Buića i Ive Braičina. Pitali su svog prijatelja Igora Dobranovića da li bi svirao bubnjeve i on je pristao. Situacija je bila ovakva: Igor je imao bubnjeve i dobro je svirao, ali Davor i Ivo nisu imali gitaru i bas. To je trebalo nabaviti. Trebalo je naći i prostor za probe. U tom trenutku sam u priču uletio ja. Nekako u to doba je neki tip iz Pazina Davoru za sitne pare prodao prelijepu (ali ne i predobru) jazz gitaru zajedno s pojačalom (ogromna teška kutija sa zvučnikom koji se vrti. Imalo je i pedalu za distorziju, što je u konkretnom slučaju značilo da kad pritisneš pedalu zvučnici se počnu bjesomučno okretati). Isto tako, od nekog džankija je nabavljen bas Tajfun.
U kući u Medulinu, u kojoj sam živio, bilo je nekoliko soba koje su preko zime bile prazne. Rekao sam im da mogu vježbati kod mene, a nakon toga sam o svojoj odluci obavijestio roditelje...
I tako je band The Humps krenuo. Odmah u startu smo Davor, Ivo i ja odlučili da band neće svirati obrade, nego da treba što prije održati niz koncerata. Tako je krenulo. Prva stvar koja je nastala zvala se Milinka Is not Dead, a posvećena je našoj profesorici zemljopisa Ljiljani Milin, na čijim satovima smo si dopuštali nepojmljive slobode.
Zato poslušajte tu stvar.

A ovdje imate cijeli koncert (9 stvari, nemojte se zavarati ovim prikazom, a tek trebam vidjeti kako da ga sredim).

3 komentara:

boro kaže...

Radi, Nidzo! Ajme, Čovjek s bijelim fićom me nekako vratio u neko nevjerojatno vrijeme. Jučer sam si skinuo Milinku. (Ok, ovako napisano to malo čudno zvuči.)
Hoćemo nastavke, ali nemoj žuriti. U, što volim biografije i kronike. Jel to znači da smo već stari?

Anonimno kaže...

Hm, sad se moram malo pobuniti, jer po ovome ispada da je moj entuzijazam i ambicija ovdje sveden na minimum, a prije će biti da je bend bio Davorov i moj projekt, ako se dobro sjećam, a skupa smo nagovarali Brajčina i Dobranovića.
Dobranovića sam osobno nagovarao i dao mu kompilaciju panka i pink flojda, jer je prethodno svirao u bendu koji je svirao obrade Crvene Jabuke. Bio sam autor glazbe većine pjesama a u dosta sam sudjelovao kao tekstopisac ili koautor s Davorom i Nikolom. Dakle, Niđo, nemoj bre da fabrikuješ :-)
Slažem se s većinom što si napisao, osim što u cijeloj priči nema mene i mojih inicijativa a to naprosto ne odgovara istini. Molim te da to ispraviš. Super za digitalizaciju koncerta!!!

Anonimno kaže...

Spicite tu mjuzu na http://netlabel.monteparadiso.hr

Neka cuju i drugi Milinku!

:)