10 siječnja 2008

Tamo gdje nema ni etera

Nekad davno, ljudi su smatrali da je svjetlost samo val. Onda su kasnije shvatili da ima još puno vrsta zračenja koja se ponašaju kao svjetlost. Sva su ta zračenja podredili općem pojmu elektromagnetskog zračenja. I dalje su mislili da se elektromagnetsko zračenje sastoji od valova. A valovi se moraju kroz nešto širiti. Činilo se, nadalje, da je prostor među zvijezdama prazan. Ali svjetlost zvijezda ipak vidimo. Dakle, logika vodi na zaključak da Svemir nije ispunjen praznim prostorom, nego da ipak postoji neki medij, nešto materijalno što obuhvaća sve. To nešto, mudruvali su ljudi, nema masu i izmiče našim opažajnim sposobnostima. I tako je izmišljen eter.
U jednom od najznamenitijih ekperimenata u povijesti fizike, Michelson i Morley su, mjerenjem kašnjenja svjetlosti zbog eterskog vjetra, pokazali da eter ne postoji. Michelson i Morley dokazali su da se elektromagnetsko zračenje može širiti i kroz potpuno prazan prostor. Kasnije je Einstein to objasnio postojanjem čestica svjetlosti.
Ipak, termin eter se održao. Često čujemo kako je netko "u eteru", kad je u toku radio emisija ili nešto slično. Isto tako, postoji i tzv. mobitelski eter i ostali članovi društva. "Mobitelski eter" je danas svuda oko nas, mi smo uronjeni u njega, razgovaramo, dogovaramo se "u eteru"...
Eto, tako sam se ja jučer, mobitelom, dogovorio s Dolores da ćemo se naći u Importanneu. Kao i obično kad se dogovaramo u "mobitelskom eteru", vrijedilo je ono "kad dođeš, nazovi me". OK. Spustim se ja s Ruđera do Importannea, pokušam nazvati Dolores, ali rezultat je "osoba trenutno nije dostupna".
Kvragu!
Broj njene prijateljice Martine pokušam zatim dobiti preko prijateljice Eve, koja je u Rijeci. Eter između Zagreba i Rijeke funkcionira i dobivam broj Martine. Nazovem Martinu i opet isti rezultat - "Osoba trenutno nije dostupna".
Hm.
Još nekoliko ponovnih pokušaja nije rezultiralo zadovoljavajućim rezultatom.
A Importanne centar je pjevao neku iritantnu obradu pjesme Yesterday. Od neke aktivistice mliječne industrije Dukat dobio sam Dukatol, kojeg su tamo dijelili. Njen razdragani osmijeh od uha do uha objasnio mi je da je to jako zdravo, jer će me osloboditi kolesterola.
A ja sam želio samo malo etera, barem jednu malu fluktuaciju, koja će odnijeti moj signal do Dolores.
Ništa.
Eter je neumoljiv.
Zapravo ga i nema.
A ja, s Dukatolom u ruci i kolesterolom u granicama normale u krvi, stojim u razgraganom Importanne centru koji mi sad pjeva neku svoju pjesmicu. Mislim na eter, na Michelsona, Morleya, na njihov interferometar i na svu tu prazninu (npr) u koju smo uronjeni.
I čini mi se da u tom Importanneu nema čak ni te praznine.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

OK, eter ne postoji, ali... Trenutno sam pod dojmom jedne knjige koju čitam i zbog koje će me se Goran vjerojatno odreći. Knjiga se zove Koji K uopće znamo i zapravo je knjiga o duhovnosti iako te privuče pričom da će se pisati o - pazi sad - kvantnoj fizici! I ima je, kvantne fizike, a nekako se kroz čitvu priču ovlači misao da je, kada se ona uzme u obzir, sve nekako jako povezano, na daljinu, da čestice nisu čvrste točkice tvari u svemiru već više potencijali i mogućnosti. Tako da se eter, možda ne baš u tom smislu i kao taj pojam, nekako vraća kao koncept. Drugim riječima svemir nije ispunjen prazninom već smislom koji proizlazi iz odgovornosti. Sad, ovo ti možda zvuče kao suluda New Age naklapanja, ali u biti želio sam ostaviti jako dugački odgovor na blogu. Sa smislom! Čitamo se!

Anonimno kaže...

ej boro trebo je komentar bit još duži jer me ovako ostavljaš u mraku (svemira): "svemir nije ispunjen prazninom već smislom koji proizlazi iz odgovornosti" -- uau!, ali i wtf?

Anonimno kaže...

Ma jako sam sve to sažeo :-))) U biti mislim da sam zapravo i krivo napisao to, ali jebga, poanta je komentara da je svemir navodno ispunjen. Nečim (zaboravio čime). I da nije pravilno mehanicističko promatranje svemira. I da postoje neke povezanosti na toj kvantnoj razini koje su na prvu zapravo totalno nevjerojatne i van logike (postojanje na 2 mjesta istovremeno, istovremena povezanost dvije čestice koja ne ovisi o brzini i sl.). Ma tako, puno zanimljivih priča koje demantiraju prazninu. Al možemo jednom... uživo...

Nikx kaže...
Autor je uklonio komentar.
Nikx kaže...

Ima tu puno toga... Sve mi se čini da ću trebat dosta pisati o kvantnoj mehanici, iako mislim da bi neki bili kompetentniji od mene za to..