13 veljače 2008

Kako smo stvarali povijest rock'n'rolla - 6. dio

Pulska mlada scena
Uglavnom, dogovoriti svirku u Puli bilo je ponešto teže nego u Kopru, Rijeci i slično. Iako je glavni cilj bio svirati u Zagrebu, Pula je ipak bila matični grad i trebalo je svirati pred domaćom publikom.
U to doba u Puli se sviralo uglavnom u Hotelu Pula (već spomenuto kultno mjesto), Uljaniku. Pink Pantheru i Circolu. Međutim, jedan od težih kamena spoticanja bila je činjenica postojanja tzv. Foruma mladih, organizacije koja bi se načelno trebala brinuti o svim aspekima djelatnosti mladih. U praksi, barem što se rocka tiče, to je bila katastrofa. Rock sekcijom upravljao je Dick Sram-te-bilo May [ne navodim pravo ime te persone, ali svi upućeni će ga prepoznati]. On je organizirao veliki Melody festival 4. VIII. 1990. godine, gdje su svirali Einstürzende Neubauten (koji su nedavno rekli da se nadaju da taj čovjek više nikad nije organizirao ništa), Alien Sex Fiend i ostali nositelji svjetske industrial noise scene. Bio je to velik koncert, pravi spektakl koji je ostavio neizbrisiv pečat na pulsku scenu. Dick je kasnije organizirao još mnoga događanja u Puli, ali nikad nije napravio ništa ni izbliza toliko dobro. Bandovi redovito nisu dobivali zaslužene pare niti ikakvu drugu materijalnu zadovoljštinu. Forum mladih je zato Dicku služio tek kao efikasan paravan za neke druge aspekte njegovog poslovanja.
Da bi se u Puli sviralo, trebalo je sve prepustiti Forumu mladih. Drugim riječima, trebali ste biti dobri s Dickom Mayem. Nama se sve to nije sviđalo i pokušavali smo drugim kanalima doći do neakvog angažmana. To baš i nije išlo, unatoč poznanstvima sa starijim i utjecajnim bandovima, kao što su KUD Idijoti.
Bandovi koji su u to doba djelovali unutar srednjoškolske scene su redom svirali vrlo žestoku muziku. Hard core, punk, ekstremni pravci metala... Ovdje su nabrojani neki od njih, po sjećanju:
Anti otpad - HCAnti drot - punk
Condition Critical
Pneumonia - HC
Hatross - death metalBlockade Runner - speed metalMerry Stoned - progresivni grind core
Sexton - speed metal
Trijo Porkodijo - punk
Frontalni udar - punkDNA(Djeca neuspjelih abortusa) - punk
Treća smjena - punk
Headbanger - frontman se furao na Lemmya iz Motörheada
nešto stariji su bili Gustaph y njegovi dobri duhovi, koji su tad svirali psihodelični punk, a nekoliko godina kasnije su promijenili ime u Gustafi.

i još puuuuno drugih

"Veliki" bandovi:
KUD Idijoti
The Spoons - nešto o njima na kraju ovog teksta
Messerschmitt
Atomsko sklonište - pogledajte šta je nasrano ovdje (punk???).

Broj komentara: 5:

homosumo kaže...

nije "marry" nego "merry"... padaju mi još na pamet: Pneumonia (odličan hc iz šijane!), Condition Critical, a bilo jeoš toga al malo je prerano ujutro trenutno :) Cripple Bastards--mislio sam da je to neki talijanski bend bio?

Nikx kaže...

hm... da, imas pravo. Svirali su na onom Melody festivalu na Kastelu, kad sam prvi put vidio i band Gustaph i njegovi dobri duhovi

homosumo kaže...

zahvaljujući ovim rokenrol postovima, sjećanja nezaustavljivo naviru, pa sam se sjtio da su merry stoned svoju muziku jednom prilikom definirali kao "progresivni grind core" zajebano a :)

Nikx kaže...

sad ću to dodati

Anonimno kaže...

koja vremena!! Hatross (devastation) i Blockade runner ponovno sviraju.Zakon!